Diskbråck

diskbråk

Lider du av obehaglig smärta i ländryggen som sprider sig till en nedre extremiteterna?

En intervertebral disk består av en yttre solid ligamentring och ett inre gelliknande centrum. När det yttre lagret av disken är skadat, kan  dess inre tryckas  ut. Detta kallas diskbråck , vilket är den vanligaste orsaken till ryggsmärtor.

De huvudsakliga inriktningarna för EuroPainClinics Sverige i Umeå är exakt diagnostik och hantering av ryggsmärtor i ländryggsområdet, främst till följd av diskbråck, och behandling av ryggsmärtor efter en ryggoperation till följd av FBSS. Vi utför miniinvasiva och endoskopiska ingrepp som kan tillhandahålla dig effektiv smärtlindring. Du kan när som helst få information om behandlingsmöjligheter genom den kostnadsfria tjänsten E-konsultation.Det är en enkät online som fungerar som underlag för en preliminär medicinsk bedömning  redan innan du besöker vårt kontor, vilket  sparar tid och pengar och påskyndar uppläggningen av en behandlingsplan.

Om din MR undersökning visar degenerativa förändringar av en disk, kontakta våra specialister via den kostnadsfria E-Konsultationen och ta reda på om hjälpen och den optimala lösningen EuroPainClinics Sverige kan tillhandahålla till dig.

Rådgivning via Internet

Ryggraden

Ryggraden är en fast och flexibel kroppsaxel med en rad vitala funktioner. Dess tillstånd påverkas inte bara av åldersrelaterat slitage utan också av felaktiga rörelsevanor, dålig kroppshållning, dålig gångstil såväl som sittande, otillräcklig rörelse, stillasittande livsstil (mest kopplat till  diskbråck), rökning , ohälsosamt sätt att leva och andra faktorer. Bortsett från ryggsmärtor eller diskbråck  med tecken på ”rotsmärta”, kan ryggraden påverkas av låsningar, muskelobalans, skolios, spondylos, osteofyter (bensporre), ryggraden, stenos, facettsyndrom (förknippad med skada av intervertebrala leder) och andra.

Vem drabbas oftast av  diskbråck?

Med hänsyn till orsakerna till smärta i ländryggen och i förekommande fall underben är det viktigt att dela in patienterna i flera åldersgrupper. Äldre patienter lider mestadels av ledproblem runt ryggraden och av förträngning av ryggradskanalen, och de går vanligtvis med haltande; hos yngre patienter är den vanligaste orsaken till rotsyndrom ett diskbråck . Diskbråckförekommer oftast i området mellan femte ländkotan och korsbenet, eller mellan fjärde och femte ländkotan.

Rörelse och skada på en disk

Problem orsakade av diskbråck kan ha två olika förlopp. Långsamt uppkomst av problem är förknippat med vanemässiga rörelser som kallas rörelsemönster eller stereotyper vid böjning av ryggraden, t.ex. när du sitter ner. Den andra mönstret är förknippat med en plötslig böjning framåt, t.ex. när man lyfter ett föremål från golvet, och åtföljs av skarp, stickande smärta. Det akuta tillståndet varar vanligtvis ungefär två veckor.

Diskbråck på den bakre vänstra sidan av en disk innebär att ryggraden upprepade gånger böjdes framåt och åt höger. Denna typ av diskbråck drabbar t.ex. personer som utför manuellt arbete där de upprepade gånger måste lyfta och lasta tunga föremål (arbete med lastning och lossning, eller skyffling). Det kan till och med drabba idrottare eller personer med höftledsasymmetri, vilket gör att deras rörelser är mer dominerande i en riktning.

En annan typ av diskskada orsakas av en upprepad vridningsrörelse (rotationsrörelse) som till och med kan leda till att disken brister.

Källa: The Human Body Book, EuromediaGroup, wikipedia.cz, Mechanika zad, Mladá fronta

Vilka tecken är associerade med diskbråck?

 • Smärta som strålar ut i området som försörjs av nervroten
 • Smärta som kommer från en disk är kopplad till aktiviteter som ökar trycket på dess inre kärna: sittande, framåtböjd, hosta eller nysning, bensmärta när man sitter, står upp eller går.
 • En disk kan trycka på ena sidan (ensidig smärta) eller på båda sidor eller till mitten av ryggmärgen (dubbelsidig symmetrisk smärta).
 • Desto större diskbråck, desto mer tryck på nerven och desto intensivare av smärta.

Trycket från ett diskbråck på nervrötter är orsaken till rotsyndrom som åtföljs av en uppsättning karakteristiska tecken på ”rotsmärta”.

Vilka är typiska tecken på rotsyndrom?

 • Utstrålande smärta i ett eller flera försörjningsområden av nervrötterna, speciellt på  nedre extremitet
 • Försämrad funktion och kraft i extremiteten (oförmåga att höja benet för att gå i trappor, oförmåga att stå på tå, snubbla, och så vidare)
 • Förlust eller minskad känsel eller muskelstyrka i extremiteten
 • Ensidig stickande, pulserande eller brännande smärta, stickningar etc.
 • Smärta manifesteras t.ex. när man böjer sig framåt, sitter, går, hostar, anstränger sig, vid avföring eller till och med i vila, och så vidare.

Vilken är den vanligaste orsaken till  diskbråck?

 • Överbelastning
 • Degenerativt slitage på diskar
 • Långvarigt dålig kroppshållning, svaga mag- och ryggmuskler
 • Skador
 • Diskbråck är ofta kopplat till en plötslig rörelse (oftast när man rätar på sig efter framåtböjning ).

Hur diagnostiserar vi smärta som kommer från en disk?

diskbråk

För att bekräfta eller avfärda  att orsaken till smärtan är en skadad intervertebral disk använder vi det diagnostiska förfarandet som kallas provokationsdiskografi. Det innebär administrering av ett kontrastmedel i den skadade disken för att visa dess struktur och för att framkalla smärta hos patienten, så att patienten kan bekräfta eller avfärda om den framkallade smärtan är just den typ av smärta som de har lidit av under en lång period. Därefter är det möjligt att fortsätta till terapin genom miniinvasiva och endoskopiska procedurer.

Varför välja miniinvasiva och endoskopiska procedurer för din behandling »

Hur behandlas ett diskbråck hos EuroPainClinics Sverige?

Behandlingen baseras på exakt diagnostik av ryggsmärta, vilket inkluderar flera typer av diagnostiska ingrepp med hjälp av vilka vi lokaliserar och identifierar orsaken – källan till din smärta. Vid behov använder vi, som en del av en behandlingsplan, en ytterligare terapeutisk process med användning av miniivasiva och endoskopiska procedurer, inklusive speciella funktionella stabiliseringsövningar. För mer information gå till avsnittet Behandlingsförlopp i EuroPainClinics Sverige.

Diskbråck – behandling

Diagnosförfaranden:

Miniinvasiva procedurer:

Endoskopiska procedurer:

EuroPainClinics Sverige kan du kontakta online, hemifrån, när det passar, utan att behöva lägga tid på att resa eller vänta på en mottagning. Utan större väntan, kan du få reda på om EuroPainClinics kan hjälpa dig med smärtlindring. Medan du fortsätter med dina vanliga aktiviteter, ägnar tid åt din familj eller jobb, utvärderar vårt team av specialister din online-konsultation. Efter utvärdering, kontaktar vi dig med förslag på behandling och lämpligt datum som passar dig.

Gratis e-konsultation online