Diskbråck

Diskbråck

Lider du av smärta i nedre delen av ryggen som sprider sig till ena benet? Diskbråck kan framkallas av tunga lyft, ålder eller genetik. Diskbråck kännetecknas av svår smärta i ryggen som senare kan övergå till ilande smärta i ena benet eller bägge benen.

Symtom på diskbråck

Diskbråck leder till svåra smärtor som skjuter ut mot skinkorna och baksidan av låren från ryggraden. Smärtan kan förvärras av exempelvis nysningar eller hostningar och kan leda till muskelsvaghet, nedsatt känsel och rörlighet. I värsta fall kan det leda till förlamning.

Orsaker till diskbråck

  • ålder leder till minskad diskelasticitet
  • övervikt/fetma
  • brist på motion, svaga rygg- och magmuskler
  • genetiska anlag
  • tungt arbete
  • upprepad snedbelastning av ryggen
  • skada
  • stillasittande

Hur behandlar EuroPainClinics Sverige diskbråck?

Behandlingen bygger på att vi fastställer den exakta orsaken till smärta. Därefter kommer du tillsammans med läkaren överens om behandlingsplan för att lindra smärtan.

Hur ställer vi diagnos?

Klicka på länken ovan för en beskrivning av hur diagnosen ställs och hur lång tid det tar.

Hur går behandlingen till?

Minimalinvasiva procedurer:

Klicka på länken ovan för att se hur behandlingen går till och hur lång tid den tar.

Endoskopiska procedurer:

Klicka på länkarna ovan för att ta reda på hur undersökningen går till och hur lång tid det tar

Diskbråck behandling

Mer information om diskbråck

Diagnostisering

En patient som har ont i ryggen genomgår vanligen en inledande undersökning av en allmänläkare som utesluter vissa varningssignaler, förskriver vila och smärtstillande läkemedel i den akuta fasen, tidig rehabilitering, särskilt sjukgymnastik och regelbunden träning. Om besvären är svåra och fler symtom tillstöter, exempelvis problem att hålla avföring, betydligt minskad muskelstyrka är det tydliga varningssignaler och en specialist bör undersöka dig och göra en MRI.

När diagnosen diskbråck ställs tittar läkaren först på patientens medicinska historia. Symtomen och smärtmanifestationerna du känner identifieras: var smärtan känns, hur intensiv är den, vilka ställningar förvärrar eller förbättrar smärtan. Du måste också berätta om skador eller sjukdomar.

Nästa steg i diagnosen är en fysisk undersökning som inkluderar vissa specifika steg, så som lasègue-test, men också andra provokationer som testar muskelstyrka och reflexer. Läkaren kan också be dig att genomföra olika rörelser, exempelvis stretchning och olika rörelseövningar för att avgöra vilka aktiviteter som orsakar smärta och dess intensitet.

Baserat på den medicinska historiken och kliniska undersökningen kan läkaren besluta om vidare undersökningar.

Behandling av diskbråck

Många människor lever med förändringar på mellankotskivorna, inklusive bråck, men upplever inga problem. Å andra sidan kan andra tillstånd ge symtom som liknar de som ett diskbråck ger utan att det syns på en magnetkameraundersökning (MRI). Om smärtan har varit långvarig kan det vara bra att kontakta läkare så att smärtan inte utvecklas till en besvärlig åkomma. I de flesta fall kan smärtan från ett diskbråck botas med konservativa metoder, särskilt rehabilitering. Ett kirurgiskt ingrepp är det sista alternativet. Minimalinvasiva och endoskopiska behandlingar är de mest avancerade inom interventionell smärtbehandling kan vara passande för vissa typer av diskbråck.

Förebyggande

Ländryggen är den mest utsatta delen av ryggraden eftersom den bär en stor del av kroppsvikten, därför påverkas den också mycket av smärta. En buktande mellankotskiva i nedre delen av ryggen kan orsaka smärta som varierar från mild till outhärdlig och sprider sig till benen. Smärtan försvinner oftast inom några dagar eller veckor, men du måste fortfarande förebygga smärtan eller att se till att den inte kommer tillbaka. Ryggraden är oumbärlig för att vi ska kunna röra oss och det finns några vardagsaktiviteter som kan orsaka ont i ryggen och risk för diskbråck.

Är du intresserad av diskbråck behandling?

Du kan antingen boka din tid på telefonnummer +46 90 20 20 700 eller genom att fylla i ett Kontaktformulär.

EuroPainClinics Sverige kan du kontakta online, hemifrån, när det passar, utan att behöva lägga tid på att resa eller vänta på en mottagning. Utan större väntan, kan du få reda på om EuroPainClinics kan hjälpa dig med smärtlindring. Medan du fortsätter med dina vanliga aktiviteter, ägnar tid åt din familj eller jobb.

Boka in dig via vårt Kontaktformulär