Endoskopisk denervation

Perkutan endoskopisk denervering av facettleder

En procedur när facettlederna är en källa till kronisk ländryggssmärta. Utförs under endoskopisk kameravisualisering. Det som behandlas är de mediala grennerverna i den bakre grenen av nervroten, genom vilken intervertebralleden innerveras.

Hur fungerar proceduren?

Under röntgenkontroll placeras en endoskopisk kamera (endoskop) och en uppsättning arbetsredskap genom arbetskanalen i området för ryggradsnervens mediala grennerver. Därefter skannar vi vävnaden runt den mediala grennerven med ett endoskop. Under endoskopisk kontroll dissekerar vi vävnaden med ett sterilt instrument (speciell pincett) och visualiserar nervstrukturen. Slutligen koagulerar vi den mediala grennerven (dvs. den mediala grennerven destrueras) av en radiofrekvenssond under direkt kontroll av endoskopet. Vi avslutar proceduren med att ta bort endoskopet och stänga snittet med 1 till 2 hudsuturer.

 • Procedur utan inläggning, dagkirurgi
 • Operationen sker under lokalbedövning och lätt anestesi (analgesi)
 • Procedurens varaktighet är från 60 till 90 minuter

Upptäck fördelarna med miniivasiva och endoskopiska procedurer

Vad händer efter ingreppet

 • Efter ingreppet stannar patienten i vilorummet i ungefär 120 minuter och kan sedan återvända hem tillsammans med en annan person.
 • Efter ingreppet får patienten en läkarrapport, där vi rekommenderar 4 veckors sjukskrivning (utfärdas av allmänläkare).
 • Det är inte möjligt att köra en bil personligen efter ingreppet – det är nödvändigt att se till att patienten har någon annan som kan köra dem, för att patienten ska sitta i passagerarsätet med sätet nedfällt.
 • Under de första 1-2 dagarna rekommenderas att stanna i sängen, med begränsat sittande och stående, och under den första veckan en viloperiod.
 • Från den 7:e dagen efter operationen går patienten in i den postoperativa fasen med rörelserekommendationer, träning och sjukgymnastik.
 • När återgång till normala aktiviteter och arbete ärär lämpligt, är mycket individuellt. Det beror på patientens hälsotillstånd, läkningsprocessen, typ av anställning och så vidare. Detta är vanligtvis 4 till 6 veckor efter ingreppet.
 • Vi kommer att kontakta dig per telefon inom 24 timmar och 14 dagar efter ingreppet.
 • Efterkontroll av ditt hälsotillstånd på våra kliniker kommer att ske 5-8 veckor efter operationen.

Hur återhämtning sker

Målsättningen med behandlingen är att uppnå lindring av ont i ryggen genom att ta bort eller minska smärtans intensitet och på så sätt förbättra livskvalitet. Under återhämtningen är det nödvändigt att aktivt delta i programmet för postoperativa och fysiska åtgärder, för att uppnå bästa möjliga resultat. Din läkare kommer att instruera dig i detalj om dessa åtgärder omedelbart efter proceduren. En ”hotline” finns tillgänglig för patienterna direkt efter endoskopisk operation där du kan kontakta en specialistsjuksköterska vid eventuella frågor.

EuroPainClinics Sverige kan du kontakta online, hemifrån, när det passar, utan att behöva lägga tid på att resa eller vänta på en mottagning. Utan större väntan, kan du få reda på om EuroPainClinics kan hjälpa dig med smärtlindring. Medan du fortsätter med dina vanliga aktiviteter, ägnar tid åt din familj eller jobb.

Boka in dig via vårt Kontaktformulär