Endoskopisk diskektomi

Epiduroskopiskt assisterad perkutant endoskopisk borttagning av intervertebrala diskfragment

Avancerade miniivasiva och endoskopiska procedurer utförs oftast hos patienter med kronisk ryggsmärta orsakad av vissa typer av diskbråck. Diskbråck kan visa sig som en förlust av känsel och eller till och med kraft i extremiteten. Sådana patienter upplever ingen långsiktig förbättring efter periradikulär terapi (PRT) och har fynd på MRT.

Hur fungerar den proceduren?

Under röntgenvägledning förs en speciell nål in i ryggraden (oftast i sidled, dvs från sidan genom foramen intervertebrale), vilket skapar en arbetskanal. En endoskopisk kamera (endoskop) och en uppsättning kirurgiska instrument introduceras sedan. Det insatta endoskopet visar hur mycket diskbråcket trycker på nervroten. Vid kontinuerlig visualisering avlägsnas sedan diskbråcket med speciella endoskopiska instrument. Skivan behandlas slutligen med termisk radiofrekvens, som sluter den bakre ringen på den skadade skivan i det bakre intervertebrala skivsegmentet. Syftet är att minska risken för re-herniation och att ta bort fokus på smärtan och patologiska nervstrukturer runt disken.

 • Ingen inläggning på sjukhus nödvändig, dagkirurgi
 • Utförs under lokalbedövning och lätt anestesi (analgesi)
 • Procedurens varaktighet: från 40 till 90 minuter

Upptäck fördelarna med miniivasiva och endoskopiska procedurer

Vad händer efter ingreppet

 • Efter ingreppet stannar patienten i vilorummet i ungefär 120 minuter och kan sedan återvända hem tillsammans med en annan person.
 • Efter ingreppet får patienten en läkarrapport, där vi rekommenderar 7 dagars sjukskrivning (utfärdas av allmänläkare).
 • Det är inte möjligt att köra en bil personligen efter ingreppet – det är nödvändigt att se till att patienten har någon annan att köra dem, helst för att patienten ska sitta i passagerarsätet med sätet nedfällt.
 • Under de första 1-2 dagarna rekommenderas att stanna i sängen, med begränsat sittande och stående, och under den första veckan en viloperiod.
 • Från den 7:e dagen efter operationen går patienten in i den postoperativa fasen med rörelserekommendationer, träning och sjukgymnastik.
 • När återgång till normala aktiviteter och arbete är  lämpligt är mycket individuellt. Det beror på patientens hälsotillstånd, läkningsprocessen, typ av anställning och så vidare. Detta är vanligtvis 4 till 6 veckor efter ingreppet.
 • Vi kommer att kontakta dig per telefon inom 24 timmar och 14 dagar efter ingreppet.
 • Efterkontroll av ditt hälsotillstånd på våra kliniker kommer att ske 5-8 veckor efter operationen.

Hur återhämtning sker

Målsättningen med endoskopisk diskektomi är att uppnå lindring av ont i ryggen genom att ta bort smärtan eller minska dess intensitet och på så sätt förbättra  livskvaliteten. Under återhämtningen är det  nödvändigt att aktivt delta i programmet för postoperativa och fysiska åtgärder, för att uppnå bästa möjliga resultat. 

Din läkare kommer att instruera dig i detalj om dessa åtgärder omedelbart efter proceduren. En ”hotline” finns tillgänglig för patienterna direkt efter den endoskopiska operationen där du kan kontakta en specialistsjuksköterska vid eventuella frågor.

Allmän praktisk information om det diagnostiska förfarandet

EuroPainClinics Sverige kan du kontakta online, hemifrån, när det passar, utan att behöva lägga tid på att resa eller vänta på en mottagning. Utan större väntan, kan du få reda på om EuroPainClinics kan hjälpa dig med smärtlindring. Medan du fortsätter med dina vanliga aktiviteter, ägnar tid åt din familj eller jobb.

Boka in dig via vårt Kontaktformulär