Epiduroskopi

Epiduroskopiskt assisterad adhesiolys i epiduralrummet

Ingrepp i toppklass utförs oftast hos patienter med ihållande eller nyutvecklad ont i ryggen efter kirurgi på grund av misslyckad kirurgisk behandling (FBSS, failed back surgery syndrome). Källorna till smärta är olika, men det är ofta epidural ärrbildning (eller ökad mängd vävnad) i ryggmärgskanalen som irriterar ryggmärgen eller orsakar förträngning av epiduralutrymmet.

Hur fungerar en epiduroskopi?

Under lokalbedövning och under röntgenkontroll förs en speciell nål in genom ett naturligt hål i korsbenet (sakralhiatus). Endoskopet och kirurgiska instrument förs sedan in genom nålen. Under konstant visuell vägledning avlägsnas fibrös vävnad med termisk radiofrekvens. Om det finns en förträngning av epiduralutrymmet, sätts en ballongkateter in som kan  expanderas och vidga området med förträngning.

 • Procedur utan inläggning, dagkirurgi
 • Under lokalbedövning
 • Procedurens varaktighet: från 20 till 60 minuter

Upptäck fördelarna med miniiivasiva och endoskopiska procedurer

Vad händer efter ingreppet

 • Efter ingreppet stannar patienten i vilorummet i ungefär 120 minuter och kan sedan återvända hem tillsammans med en annan person.
 • Efter ingreppet får patienten en läkarrapport, där vi rekommenderar 7 dagars sjukskrivning (utfärdas av allmänläkare).
 • Det är inte möjligt att köra en bil personligen efter ingreppet – det är nödvändigt att se till att patienten har någon annan att köra dem, helst ska patienten sitta i passagerarsätet med sätet nedfällt, halvt liggande
 • Under de första 1-2 dagarna rekommenderas att stanna i sängen, med begränsat sittande och stående, och under den första veckan en viloperiod.
 • Från den 7:e dagen efter operationen går patienten in i den postoperativa fasen med rörelserekommendationer, träning och sjukgymnastik.
 • När återgång till normala aktiviteter och arbete är lämpligt är mycket individuellt. Det beror på patientens hälsotillstånd, läkningsprocessen, typ av anställning och så vidare. Detta är vanligtvis 4 till 6 veckor efter ingreppet.
 • Vi kommer att kontakta dig per telefon inom 24 timmar och 14 dagar efter ingreppet.
 • Efterkontroll av ditt hälsotillstånd på våra kliniker kommer att ske 5-8 veckor efter operationen.

Hur återhämtning sker

Målsättningen med epiduroskopi är att uppnå lindring av ont i ryggen genom att ta bort eller minska dess intensitet och på så sätt förbättra livskvalitet. 

Under återhämtningen är det nödvändigt och viktigt att aktivt delta i programmet för postoperativa och fysiska åtgärder, vilket hjälper dig att återhämta dig snabbare och snabbare återgå till ett normalt liv. Din läkare kommer att instruera dig i detalj om dessa åtgärder omedelbart efter proceduren. En ”hotline” finns tillgänglig för patienterna direkt efter endoskopisk operation där du kan kontakta en specialistsjuksköterska vid eventuella frågor.

Allmän praktisk information om det diagnostiska förfarandet

Om uppföljningsterapi behövs går vi vidare till andra neurointerventionella och endoskopiska procedurer.

 • Periradikulär terapi (PRT)

EuroPainClinics Sverige kan du kontakta online, hemifrån, när det passar, utan att behöva lägga tid på att resa eller vänta på en mottagning. Utan större väntan, kan du få reda på om EuroPainClinics kan hjälpa dig med smärtlindring. Medan du fortsätter med dina vanliga aktiviteter, ägnar tid åt din familj eller jobb.

Boka in dig via vårt Kontaktformulär