Kan en dålig madrass öka risken för ett diskbråck?

risken för ett diskbråck

En god natts sömn är avgörande för vår fysiska och mentala hälsa. En viktig faktor som påverkar vår sömnkvalitet är madrassen vi sover på. En dålig madrass kan inte bara leda till obehaglig sömn, utan det finns också en koppling mellan en dålig madrass och ökad risk för ryggproblem, inklusive diskbråck. I den här artikeln kommer vi att utforska hur en dålig madrass kan öka risken för diskbråck och vad du kan göra för att skydda din rygghälsa.

Vad är ett diskbråck?

Ett diskbråck uppstår när den mjuka gelatinösa kärnan inuti en mellankotskiva trycks ut genom det hårda yttre skiktet. Detta kan leda till smärta, domningar och svaghet i de områden som påverkas av diskbråcket.

Kopplingen mellan dåliga madrasser och diskbråck

En dålig madrass kan vara en källa till problem för din rygg. Om madrassen är för mjuk eller för hård kan den påverka din kroppshållning och ryggstöd under sömnen. Här är några sätt på vilka en dålig madrass kan öka risken för diskbråck:

  1. Dåligt stöd för ryggen: En madrass som inte ger tillräckligt med stöd för din rygg kan orsaka att ryggraden är i en obekväm position under långa perioder, vilket ökar risken för diskbråck.
  2. Felaktig justering: Om madrassen inte är anpassad efter din kropp och sovställning kan den skapa tryckpunkter och obalans, vilket kan påverka disken negativt.
  3. Försämrad blodcirkulation: En dålig madrass kan leda till nedsatt blodcirkulation och syreförsörjning till ryggmusklerna, vilket kan försvaga dem och göra det svårare att upprätthålla en god kroppshållning.

Hur du väljer rätt madrass för att undvika diskbråck

Att välja rätt madrass är avgörande för din rygghälsa. Här är några tips att tänka på när du letar efter en madrass:

  1. Testa madrassen: Innan du köper en madrass är det viktigt att prova den genom att ligga på den i minst 15 minuter. Detta ger dig en uppfattning om hur den känns och stöder din rygg.
  2. Anpassa madrassen efter dina behov: Din kroppsform, vikt och sovställning påverkar vilken typ av madrass som är bäst för dig. Prata med en madrassexpert eller provligg olika modeller för att hitta den som passar dig bäst.
  3. Tänk på hållbarhet: En kvalitetsmadrass håller i flera år och behåller sin form och stöd. Investera i en madrass av god kvalitet som är utformad för att främja rygghälsa.

En dålig madrass kan öka risken för diskbråck och andra ryggproblem. Att välja rätt madrass är en investering i din rygghälsa och kan hjälpa dig att undvika smärta och obehag i framtiden. Om du upplever ryggsmärta eller symtom på diskbråck bör du överväga att kontakta en läkare eller en specialist inom ryggvård för råd och behandling. Du måste visa din rygg omtanke för att hålla den frisk och smärtfri.

Vi är specialister på behandling av ryggsmärtor samt smärta i de stora lederna

Ta gärna kontakt med våra specialister på EuroPainClinics Sverige. Vi ställer en exakt diagnos för att hitta exakt varifrån smärtan kommer och sedan diskutera vilka behandlingsalternativ som passar bäst för att hjälpa just dig. Vi kan även berätta om hur vi behandlar diskbråck.

Ring oss på +46 90 20 20 700 eller skicka ett ifyllt kontaktformulär.


EuroPainClinics Sverige kan du kontakta online, hemifrån, när det passar, utan att behöva lägga tid på att resa eller vänta på en mottagning. Utan större väntan, kan du få reda på om EuroPainClinics kan hjälpa dig med smärtlindring. Medan du fortsätter med dina vanliga aktiviteter, ägnar tid åt din familj eller jobb.

Boka in dig via vårt Kontaktformulär