För en lyckad återhämtning efter en endoskopisk operation

Minimalinvasiva endoskopiska ryggbehandlingar har en rad fördelar gentemot konventionell ryggkirurgi. Till exempel finns det inget behov av sjukhusinläggning efteråt. Beroende på vilken typ av behandling som utförs tar det mellan 30 och 90 minuter. Sedan vilar patienten på en säng i omkring två timmar innan hemgång. För att återhämtningen ska gå så smidigt som möjligt är det viktigt att patienten sedan följer rekommenderade träningsråd.

endoskopisk operation
För en lyckad återhämtning efter en endoskopisk operation

Patienter är oftast intresserade av hur lång tid det tar innan de kan gå tillbaka till arbetet och olika vardagsaktiviteter. Det är viktigt att komma ihåg att tiden för återhämtning är helt individuell och beror en mängd olika faktorer, så som allmänt hälsotillstånd, fysisk och psykisk kondition. Läkningstiden på själva vävnaderna tar mellan 2 och 6 veckor. Det är särskilt viktigt att anstränga korsryggen så lite som möjligt de två första veckorna. Sex veckor efter behandlingen blir det möjligt att gradvis öka ansträngningsgraden med fysiska aktiviteter, köra bil, träning och sjukgymnastik och detta görs i samråd med en läkare.

Aktiva rörelser i form av ett rekommenderat träningsprogram från och med den fjärde veckan bidrar till att skelettet och musklerna fungerar på ett bra sätt. Under denna tid kan du börja träna det du vanligen tränar, förutsatt att det är lättare träning. Till exempel är stavgång bra. Träningsintensiteten kan ökas från och med den tredje månaden efter behandlingen; men vilken typ av träning och hur länge du tränar bör alltid diskuteras med din läkare. Vissa idrotter är riskabla, till exempel fitness, rodd, aerobics, kamp- och kontaktsporter eller snowboard och kan skada ryggraden. 

När man återgår till arbetet, särskilt om det är ett stillasittande arbete, är det viktigt att komma ihåg att det är ansträngande för mellankotskivorna. Därför är det nödvändigt att byta ställning regelbundet och att kroppshållningen är rätt vilket innebär en upprätt överkropp. Arbetsplatsens utformning är också viktig, det vill säga att stol, skrivbord och tangentbord är ergonomiskt utformade för att minimera påfrestningar på ryggraden och ge en allmän bekvämlighet. Det kan också vara bra att ha en ländryggsrulle som ger stöd.

Patienterna övervakas under återhämtningstiden och kan kontakta vår personal med alla frågor efter behandlingen.


Specialister på behandling av ont i ryggen

Är du intresserad av att undersöka om det är möjligt att bota dina ryggproblem med hjälp av endoskopiska behandlingar? Du kan antingen boka en tid på telefonnummer +46 90 20 20 700 eller genom att fylla i vårt Kontaktformulär.


EuroPainClinics Sverige kan du kontakta online, hemifrån, när det passar, utan att behöva lägga tid på att resa eller vänta på en mottagning. Utan större väntan, kan du få reda på om EuroPainClinics kan hjälpa dig med smärtlindring. Medan du fortsätter med dina vanliga aktiviteter, ägnar tid åt din familj eller jobb.

Boka in dig via vårt Kontaktformulär