Har du ont i korsryggen?

Har du några av följande symtom? Långvarig och intensiv smärta i korsryggen som inte förbättras med hjälp av olika behandlingar, utan snarare förvärras. Smärta som strålar ner under knät genom benet, svårigheter att sitta eller stå, stå på tå eller att gå uppför trappor. Det kan bero på radikulit och det är ofta sammankopplat med diskbråck.

korsryggen

Varför får man diskbråck?

Diskarna är broskplattor mellan varje ryggkota som består av en fast yttre ring och en geléliknande kärna. De ska fungera som stötdämpare mellan kotorna. Ryggraden och diskarna påverkas av olika riskfaktorer, såsom nedbrytning på grund av åldrande, skador, långvarigt arbete stående eller böjd, tunga lyft eller att sitta under långa perioder vid en dator eller i en bil. Övervikt, rökning och det genetiska arvet spelar också roll. Var och en av dessa faktorer kan leda till att den yttersta delen avdisken brister och det leder till att kärnan pressas ut och sätter tryck på den närliggande nervroten och det upplevs sedan som smärta.

Vad är radikulit och vem kan drabbas?

En buktande disk orsakar tryck, irritation eller skada på nervroten och detta kallas radikulit. I upp till 90 procent av fallen är det korsryggen som drabbas. Ryggont till följd av skadade och slitna diskar kan drabba personer i 30 – 40 årsåldern, men även så tidigt som i 20 årsåldern är inte ovanligt. Om du har haft ont i ryggen längre än tre månader och du känner några av symtomen nedan råder vi dig att träffa en specialist så snart som möjligt, först och främst för att bli av med dina problem så fort som möjligt, men också för att minska risken för kronisk smärta.

Ont i korsryggen – vilka symtom ger radikulit?

Radikulit kännetecknas av så kallad radikulär smärta. Patienter upplever ofta:

  • stickande, dov, brännande eller bultande smärta på en sida som sprids mot benen
  • känselbortfall eller minskad muskelstyrka i benet
  • oförmåga att stå på tå eller hälar
  • stickningar, brännande känsla och så vidare

En annan vanlig orsak till radikulit är så kallat ”failed back surgery syndrome” (FBBS). Uppemot en tredjedel av ryggkirurgipatienterna drabbas efteråt av tillväxt av ligament (epidural fibros) i ryggradskanalen efter traditionell ryggkirurgi. Det kan leda till att smärtan kvarstår eller till och med förvärras efter operation.

Interventionell smärtbehandling 

Minimalinvasiva och endoskopiska behandlingar kan ge effektiv lindring av ryggont och behandla diskbråck. Behandlingen bygger på en noggrann diagnostik och redan diagnosverktygen kan ge en förbättring. Under den endoskopiska behandlingen, som genomförs med hjälp av röntgen, gör kirurgen ett snitt som är ungefär en centimeter långt. Där förs instrumenten in  tillsammans med en speciell minikamera som skickar bilder till en skärm. På så sätt tas diskbråcket bort och om det behövs kan man fortsätta behandlingen av epiduralrummet.

Varför ska du välja minimalinvasiva och endoskopiska ryggbehandlingar?

Jämfört med konventionell kirurgi har våra behandlingar flera fördelar. Den största är att de är skonsamma för patienten. Risken för komplikationer efter operationen minimeras och musklerna som omger ryggraden skadas inte och risken för blödningar, infektioner och epidural fibros minskar. Behandlingarna utförs mycket sällan under sövning, utan det krävs bara lokalbedövning och ingen sjukhusinläggning. Efter behandlingen kan patienten åka hem efter två timmars vila. En annan fördel är att återhämtningen går fortare vilket leder till att patienten fortare kan komma tillbaka till arbete, dagliga aktiviteter och fritidsintressen.

Minimalinvasiva och endoskopiska behandlingar passar för patienter som vill slippa smärta som hindrar arbete, fritid och livet i stort. Det kan vara en snabb lösning på denna typ av problem. Om du vill du veta om dessa behandlingar passar dig kan du antingen boka en tid på +46 90 20 20 700 eller genom att fylla i vårt Kontaktformulär.


EuroPainClinics Sverige kan du kontakta online, hemifrån, när det passar, utan att behöva lägga tid på att resa eller vänta på en mottagning. Utan större väntan, kan du få reda på om EuroPainClinics kan hjälpa dig med smärtlindring. Medan du fortsätter med dina vanliga aktiviteter, ägnar tid åt din familj eller jobb.

Boka in dig via vårt Kontaktformulär