Problem med ryggdiskarna

Diskbråck är den vanligaste orsaken till att det gör ont i korsryggen. Diskarna är nödvändiga för ryggradens funktion. De hjälper till att stabilisera ryggraden och fungerar som stötdämpare mellan kotorna. Eftersom de konstant är i arbete är de också en av de vanligaste orsakerna till att man får ont i ryggen.

ryggdiskarna

Diskarna är stötdämpare

Ryggraden består av 33 kotor med en broskdisk mellan varje. Samtidigt som diskarna är stela är de också elastiska.  Deras huvuduppgift är stötdämpning mellan kotorna när vi rör på oss, exempelvis promenerar, springer eller hoppar vilket sätter press på ryggraden. När de utsätts för tryck pressas de samman. I kombination med ryggradens naturliga böj är det en nödvändig förutsättning för en rörlig men ändå stabil ryggrad. Det finns inga nerver eller blodkärl i diskarna och det är därför de saknar känsel. De innehåller relativt mycket vatten och det påverkar deras elasticitet. Ju mer vatten disken innehåller, desto bättre tål den trycket och den stötdämpande funktionen blir bättre. Om disken inte innehåller tillräckligt med vätska blir den tunnare och den stötdämpande förmågan avtar.

Ryggraden och diskarna åldras med oss

Vi kan få ont i ryggen av många olika anledningar. Diskbråck är en av dem och det uppstår till följd av direkt skada på kroppens vävnader. Åldrande bidrar självklart till att diskarna bryts ner, men processen kan skyndas på genom brist på fysisk aktivitet, långvarigt sittande, monotona aktiviteter eller olämplig belastning vid arbete eller träning. Ett bråck kan uppstå på grund av åldrande eller skada, akut påfrestning eller helt spontant. Andra sätt som diskarnas funktion kan förändras på är att de torkar och därmed krymper. Detta följs ofta av inflammationer. Det kan även ske gradvis tillväxt av ben (osteofyt), eller atros i ryggraden, som kan göra  så att ryggradskanalen blir trängre och det kan leda till smärta.

Hur diskbråck uppstår och hur det visar sig

Diskbråck är ett relativt vanligt besvär. När det yttersta skiktet av disken har brustit, antingen av trauma, yttre påverkan eller slitage trycks det inre geléliknande innehållet ut. Det kan leda till att ryggradens nervrötter kommer i kläm och det ger oftast smärtor i benen. Diskbråck i korsryggen uppstår oftast mellan kotorna L5-S1 och L4-L5.

Det finns olika typer av diskbråck. Till att börja med bildas en utbuktning på disken (protrusion) utan att den yttersta delen brister. Om diskens inre trycks ut genom en bristning kallas det extrusion. Ibland kan en del av diskens inre lossna och hamna i ryggradskanalen och där bildas ett tryck som irriterar nervrötterna och orsakar smärta som sedan sprids ut i nervtrådarna. I värsta fall kan det ge känselbortfall, muskelförsvagning och rörelsesvårigheter och en bestående skada på nervroten.

Alla diskbråck leder inte till ryggont, och allt ryggont beror inte på diskbråck. Många människor har förändringar på ryggdiskarna utan att känna några symtom, men om du upplever smärta i mer än tre månader kan det vara bra att uppsöka en specialist för att förhindra att det blir ännu allvarligare.

Alla vill ha en stark och frisk rygg. Därför är det bra att tänka på vad man kan göra för att förebygga ryggproblem och diskskador. Din livsstil spelar roll. Sträva efter en god hållning, rör dig på rätt sätt, träna regelbundet, öka din core-styrka, gå inte upp i vikt, ät balanserat och begränsa rökning och alkoholintag.

Minimalinvasiva och endoskopiska behandlingar kan passa vissa typer av diskbråck. Beror dina problem på diskar? Har du ett diskbråck som upptäckts vid en magnetröntgen? Ger din nuvarande behandling ingen förbättring?

Ta reda på om denna typ av behandling passar dig. Du kan antingen boka tid på +46 90 20 20 700 eller genom att fylla i vårt Kontaktformulär.


EuroPainClinics Sverige kan du kontakta online, hemifrån, när det passar, utan att behöva lägga tid på att resa eller vänta på en mottagning. Utan större väntan, kan du få reda på om EuroPainClinics kan hjälpa dig med smärtlindring. Medan du fortsätter med dina vanliga aktiviteter, ägnar tid åt din familj eller jobb.

Boka in dig via vårt Kontaktformulär