Vitaminer och mineraler ger starkt skelett och en frisk ryggrad

Vitaminer, mineraler och spårämnen är nödvändiga för kroppens balans och funktion. Om vi har brist på dem blir vi trötta, får försämrat immunförsvar och kan få olika sjukdomar. En hälsosam och balanserad kost ger tillräckligt med mineraler och det minskar risken för många olika skelett – och ledsjukdomar.

Vitaminer och mineraler

Skelettet utgör ungefär en femtedel av kroppen. Det ger stöd och skyddar våra inre organ. Benen är en mineralkälla, särskilt kalcium, och är samtidigt en blodfabrik. Skelettet är den plats där det hela tiden bildas nya blodceller i benmärgen som sedan kommer In i blodomloppet. Det nödvändigt med rätt näringstillförsel för att skelettet ska växa och utvecklas på rätt sätt.

Vilka ämnen påverkar benbildningen och hur kan de påverka ryggont? Vi ska titta lite närmare på några av dem.

D-vitamin

D-vitamin hjälper till att hålla skelettet i gott skick. De hjälper till när det bildas nya benceller och underlättar kalcium-upptaget i kroppen. Ett underskott av D-vitamin i blodet kan leda till att benvävnaden blir mjukare och det kan leda till att det gör ont, särskilt i nedre delen av ryggen. Sambandet mellan att det gör ont i skelettet, kronisk smärta i nedre delen av ryggen, muskelsmärta och artros har påvisats i många studier. Att regelbundet ta rätt dos D-vitamin kan hjälpa till att minska risken för frakturer och ryggont. D-vitamin är också viktigt för vårt immunförsvar. Även om vi kan producera D-vitamin i kroppen räcker det oftast inte. Därför är det viktigt att regelbundet äta mat som innehåller D-vitamin eller att ta tillskott.

Fet fisk (lax, tonfisk och torsklever), fiskolja, ägg, mjölk och lever har ett högt D-vitamininnehåll.

C-vitamin

C-vitamin fyller många viktiga funktioner i kroppen och är nödvändig för hälsan. På samma sätt som D-vitamin ökar den kroppens kalciumupptag, viket ger ett starkt skelett och det minskar risken för ryggont. C-vitamin är också nödvändig vid kollagensyntesen och det minskar risken för problem med diskar och ryggen i allmänhet, men också lederna. Den hjälper också kroppen med järnupptag, stimulerar bildandet av vita blodkroppar. Även bildandet av tänder och brosk påverkas positivt. C-vitamin hjälper vid brutna ben, sår och brännskador. Regelbundet intag har positiva hälsoeffekter och stärker immunförsvaret.

C-vitamin finns inte bara i citrusfrukter utan också i svarta vinbär, nypon, tomater, röd paprika, kiwi, kål och bladgrönsaker.

B-vitamin

B-vitamin är en grupp vitaminer som är viktiga för den allmänna hälsan och att ämnesomsättningen ska fungera. B1, B6 och B12 kan vara till hjälp med att minska ryggont. Forskning har visat att dessa vitaminer minskar nervinflammation, en av orsakerna till att vi har ont ibland annat korsryggen. B1 hjälper vid nervinflammation, ryggont, tandvärk och bältros. B6 hjälper vissa enzymer att fungera. Kramper och ryckningar i musklerna är typiska symtom på B6-brist. B12 har en direkt effekt på smärta, är bra för nervsystemet, men även vid bildandet av benmärg och blodceller. Idealet är att kombinera alla tre.

Nötter, kött, ägg, baljväxter, potatis, bladgrönsaker och öljäst är alla rika på B-vitaminer.

E-vitamin

E-vitamin är den viktigaste antioxidanten i kroppen och den skyddar kroppens celler mot fria radikaler, det vill säga oxidativ stress. Den förebygger cancer och förbättrar blodcirkulationen, sårläkning och hjälper nervsystemet. Brist på E-vitamin kan leda till neurologiska problem. Under inflammationer i ryggen kan regelbundet intag av E-vitamin förbättra bildandet av ny vävnad och det kan lindra ditt ryggont.


Mat som innehåller mycket E-vitamin är bland annat vetegroddar, solrosfrön och mandlar.

Kalcium och magnesium

Kalcium är den vanligaste mineralen i människokroppen. 99 % finns i skelettet och tänderna. Kalcium är den huvudsakliga byggstenen i ett starkt skelett och det gäller också ryggraden. Att få i sig lagom mycket kalcium i kosten förebygger ryggproblem, frakturer och benskörhet eller att skelettet blir tunnare. Den fjärde mest förekommande mineralen i kroppen, efter kalcium, kalium och natrium, är magnesium. Magnesium balanserar nerv- och muskelfunktion förutom att stärka skelettet. Ett lagom stort magnesiumintag kan förebygga muskelkramper och minska ryggont.

Kalcium och magnesium finns i huvudsak i grönsaker, baljväxter, spannmål, frön och nötter. Bananer och avokado är rika på magnesium och passar bra i en smoothie.

Om du har haft ont i ryggen länge och din pågående behandling inte ger någon förbättring men är villig att pröva nya behandlingar kan du bli hjälpt av våra interventionella smärtbehandlingar. De är bland de mest avancerade smärtbehandlingsmetoderna vi känner till idag. Vi kan hjälpa dig att hitta den bästa möjliga behandlingen för smärtlindring och förbättra din hälsa. Ring oss på +46 90 20 20 700 eller fyll i vårt Kontaktformulär.


EuroPainClinics Sverige kan du kontakta online, hemifrån, när det passar, utan att behöva lägga tid på att resa eller vänta på en mottagning. Utan större väntan, kan du få reda på om EuroPainClinics kan hjälpa dig med smärtlindring. Medan du fortsätter med dina vanliga aktiviteter, ägnar tid åt din familj eller jobb.

Boka in dig via vårt Kontaktformulär