Facettlederna – smärta från de små lederna i ryggraden

Ryggradens små leder, eller facettleder som de också kallas, har stor betydelse för ryggradens funktion. Facettlederna låter de individuella kotorna att böjas, sträckas och rotera. Tillsammans med diskarna har de en viktig roll för ryggradens stabilitet.

Facettlederna

När facettlederna slits gör det ont och det sker oftast i korsryggen. Slitaget kan bero på dålig hållning, svaga ryggmuskler, övervikt, tunga lyft eller olika trauman, men också skadade ryggdiskar.

Vilka är de vanligaste sätten som smärtan visar sig?

  • Smärtan kommer från ryggslutet och kan stråla mot skinkorna, skrevet och benen, vanligtvis ner till knäna.
  • Smärtan upplevs som dov och djup och kan vara svår att beskriva.
  • Smärtan förvärras om man lutar sig bakåt eller åt sidan. Att böja sig framåt ger oftast inga besvär.
  • OM du sitter eller står under lång tid förvärras symtomen. Att sträcka på sig kan mildra smärtan.
  • Det är typiskt med morgonstelhet och att det gör ont på sidan av ryggraden, ibland kan musklerna krampa.

Facettlederna behandling

Känner du några av ovanstående symtom? För att ta reda på om ditt ryggont beror på facettlederna kan vi göra en så kallad diagnostisk blockad. Den utförs med hjälp av röntgen. Om smärtan minskar betydligt går det att göra en radiofrekvensbehandling i ryggraden. En nål förs in i nerven och genom att hetta upp den hindras nerverna från att överföra smärtsignaler till hjärnan. Det går också att genom ett endoskop behandla leden och minska en eventuell inflammation,  genom antiinflammatoriska läkemedel eller genom att applicera blodplasma.

Fråga våra specialister på EuroPainClinics Sverige hur vi kan hjälpa dig.

Hur bokar du en tid?
Fyll i Kontaktformuläret här.


EuroPainClinics Sverige kan du kontakta online, hemifrån, när det passar, utan att behöva lägga tid på att resa eller vänta på en mottagning. Utan större väntan, kan du få reda på om EuroPainClinics kan hjälpa dig med smärtlindring. Medan du fortsätter med dina vanliga aktiviteter, ägnar tid åt din familj eller jobb.

Boka in dig via vårt Kontaktformulär