10 orsaker till att du har ont i ryggen

Vi letar efter komplexa förklaringar till att vi har ont i ryggen, när det i själva verket oftast är enkelt. Varje dag upprepar vi samma misstag som leder till problem med ryggen – ryggraden, diskar eller muskler. Vilka misstag kan vi undvika?

ont i ryggen 10

En tung handväska över ena axeln eller en laptop i handen

Kvinnor har ofta tunga handväskor och även om dagens laptops är lätta innebär de ändå en belastning. Det uppskattas sällan av våra ryggar. Att bära tungt på ena axeln leder till snedbelastning av hela kroppen och ryggraden. En konsekvens av detta är att det gör ont i ryggen. Om det sker under lång tid kan ryggdiskarna deformeras och i värsta fall leda till ett diskbråck som trycker på nervroten och radikulit. I värsta fall påverkar det ditt dagliga liv negativt, men det finns hjälp om rätt behandling sätts in i tid.

Tunga lyft

En vanlig orsak till ont i ryggen är tunga lyft. Om du måste lyfta tungt  ska du se till att lyfta på rätt sätt. Man ska inte lyfta framåtlutad. Ryggen ska vara rak och man ska lyfta med benen från en hukande ställning snarare än dra upp med ryggen. Alla har olika fysiska förutsättningar och var inte rädd för att be andra om hjälp.

Långvarigt sittande

En annan orsak till ryggont är stillasittande arbete under stora delar av dagen. Huvudorsaken till det är nästan ingen kan behålla rätt sittställning vid skrivbordet och det leder till att ryggmusklerna blir svagare. Att sitta belastar ryggraden 50 procent hårdare än att stå. För att lindra den effekten så mycket som möjligt rekommenderas du att justera din stol så att armar och ben vinklas i 90 grader och att huvudet inte lutas framåt. Försök att ibland dra in hakan och att då och då spänna sätesmusklerna för att slappna av i nacken. 

Att sova på en gammal madrass och kliva upp ur sängen på fel sätt

Madrassers har en begränsad livslängd. Experter menar att en madrass bör bytas vart 8-10 år, beroende på dess kvalitet. Om du använder madrassen längre än så får din ryggrad kanske inte det stöd den behöver. Rekommendationen hur du bör gå tillväga när du stiger upp är att du ska kliva upp på sängens sida, helst genom att böja knäna medan du ligger på sida. Om du ligger på sängens vänstra sida, lägg dig på vänster sida, sänk ner benen, sätt dig upp genom att luta dig på din högra hand och vänstra underarm som är placerade sida vid sida i brösthöjd.

Överdriven mobilanvändning

Att använda mobiltelefonen alltför mycket kan också leda till ryggont, oftast i nacken. När vi tittar på telefonen lutar vi huvudet alltför långt framåt och kröker ryggen. Denna ställning belastar nacken med ytterligare cirka 30 kilo. Det är kanske jobbigt men det är klokt att lägga bort telefonen och att se dig omkring istället.

Undvik höga klackar och ballerinaskor

Högklackade skor som är högre än fyra centimeter är inte bra för ryggen. De gör att tyngdpunkten förskjuts i överkroppen och överbelastar benens främre delar, ryggraden och knälederna. Ballerinaskor eller låga sommarsandaler är inte heller helt bra. Denna typ av skor stöder oftast inte fotvalvet och det är inte bra för hållningen. Som vanligt är lagom bäst.

För lite träning

Träning påverkar oss positivt. Om man inte tränar kan det leda till kronisk smärta i rygg och nacke. Om vi inte rör tillräckligt på oss stelnar musklerna och blir svagare och det kommer att göra ont. För att stärka musklerna är det viktigt att träna regelbundet och man bör fokusera på att stärka musklerna runt ryggraden och bukmuskulaturen. Att promenera och jogga är bra.

Övervikt

Att vara överviktig kan också ge ryggont. Några extrakilon ger ofta en sämre hållning och det kan utvecklas till en alltför böjd ryggrad. Till att börja med kan det kännas som en kittling men sedan kan det övergå till en outhärdlig huggande smärta och därför kan det vara klokt att bli av med ett par överviktskilon.

Stress och negativa känslor

Om vi känner stress blir våra kroppar stressade. Stress och negativa känslor påverkar ofta musklerna i nacken och ryggraden genom att de spänns. Om stressen är kronisk hinner musklerna aldrig vila och återhämtas vilket leder till att det gör ont. Det är viktigt att ta det lugnt genom att träna yoga eller ta ett varmt bad.

Självdiagnostisering och -medicinering

Vi försöker att leta diagnoser och förslag på behandlingar på nätet istället för att söka professionell hjälp. Ännu värre är det när vi behandlar oss själva eller kanske tar mediciner som vi har fått utskrivna tidigare. När det handlar om ryggont kan det leda till värre problem på grund av att vi tillfälligt kan bli av med symtomen, men inte grundorsaken. Att träna utan att rådfråga en sjukgymnast eller läkare kan till och med vara skadligt.

Specialister på behandling av ont i ryggen

Om du har haft ryggont under lång tid och din nuvarande behandling inte har hjälpt och du är beredd att pröva en ny behandling kan du kontakta våra specialister på EuroPainClinics Sverige. Vi hjälper dig att hitta exakt var din smärta kommer ifrån och se vilka alternativ som passar just dig. Ring oss på 076 264 12 10 eller fyll i vårt kontaktformulär.


EuroPainClinics Sverige kan du kontakta online, hemifrån, när det passar, utan att behöva lägga tid på att resa eller vänta på en mottagning. Utan större väntan, kan du få reda på om EuroPainClinics kan hjälpa dig med smärtlindring. Medan du fortsätter med dina vanliga aktiviteter, ägnar tid åt din familj eller jobb.

Boka in dig via vårt Kontaktformulär