Ont i ryggen

Vi behandlar såväl akut som ihållande ont i ryggen. Ingreppen är skonsamma och sker med hjälp av röntgen och kräver därför ingen sjukhusvistelse.

Ont i ryggen behandling

Att få ont i ryggen är mycket vanligt och det kan hända i alla åldrar. Vi underskattar problemen och löser dem inte innan de blivit allvarliga. Vi behandlar ryggont som uppstått akut eller som är långvarigt. Några vanliga orsaker till att man får ont i ryggen är skadade ryggdiskar, artrit, ischias eller till följd av tidigare ryggkirurgi.

Våra specialister undersöker dig för att fastställa rätt diagnos. Därefter kan vi behandla med olika behandlingsmetoder i samförstånd med dig som patient. Vid diagnostik samt behandling använder vi oss av röntgen eller ultraljud för en mer exakt precision. Med en noggrann diagnostik kan vi sedan behandla med bättre resultat.

Ont i ryggen
Ont i ryggen - Diskbråck

Diskbråck

Lider du av smärta i nedre delen av ryggen som sprider sig till ena eller båda benen? Diskbråck kan framkallas av tunga lyft, ålder eller genetik. Diskbråck kännetecknas av svår smärta i ryggen som senare kan övergå till ilande smärta i ena eller bägge benen.
 

SI-leder (sacroiliac leder)

Lider du av smärta i SI-lederna (sacroiliaca)? Smärtan kommer då från mitten av ryggen mot skinkan och kan sprida sig till ljumskarna, baksidan av låren och ibland under knät. Smärtan uppstår vid en längre tids sittande, exempelvis i en bil, vid framåtböjning av överkroppen eller gång i trappor.
 

SI-leder (sacroiliac leder)
Ont i ryggen - Ischias

Ischias (lumbago)

Känner du att du har mycket ont i länd- eller korsryggen och det hindrar dig i dina rörelser? Känner du även smärtan vid andning och att det är svårt att klara av vardagssysslor? Känns som om du aldrig kommer att bli smärtfri? Detta kan vara Ischias som orsakas av irriterade nervrötter.
 

Facettleder (Intervertebralleder)

Smärta från facettleder / intervertebralleder kommer vanligtvis från nedre delen av ryggen, ländryggen eller korsryggen, och strålar neråt in i skinkor, ljumskar och ben. Smärtan från facettleder är dov, djup och ofta svår att beskriva. När du böjer dig bakåt eller åt sidan förvärras smärtan medan framåtböjningar vanligtvis inte är något problem. Smärtan är mer intensiv när du sitter eller står länge, medan lätt fysisk ansträngning lindrar den. Typiska symtom är morgonstelhet och ont i ländryggen, ibland åtföljt av muskelkramper. 
 

Ont i ryggen - Facettleder
Nervrötter

Nervrötter

Känner du svår smärta som strålar ut mot armar eller ben? Det kan kännas som sveda, stickningar i fötterna eller armar. Smärtan kan följas av delvis eller total förlust av känsel och kraft i fötter eller händer. Det kan då bli omöjligt att stå på tå eller att gå i trappor. Smärtan kan härröra från nervrötterna
 

Ont i ryggen efter kirurgi – FBSS

Har du smärtor efter en eller flera ryggoperationer? Detta kan vara FBSS (Failed Back Surgery Syndrome), ett problem som drabbar cirka 30 procent av alla ryggopererade patienter. 
 

Ont i ryggen efter kirurgi - FBSS

De vanligaste orsakerna till ont i ryggen

Skadade ligament, skadade ryggmuskler, sport- eller skador efter trafikolyckor, fall som kan skada senor och ligament eller orsaka kompression av ryggmärgen, diskbråck, degeneration av disker, radikulopati (som orsakas av nervrotskompression, inflammation och/ eller skada), ischias (form av radikulopati som orsakas av kompression av ischiasnerven), spondylolistes (förskjutning av kota), artrit, dålig kroppshållning, fetma, graviditet, förlust av benmassa, mental stress, spinal stenos (förträngning av ryggmärgskanalen, vilket gör det trångt för nervstrukturer), överdrivna ryggradskurvaturer, exempelvis skolios (permanent krökning i sidled av ryggraden) eller hyperlordos (överdriven böj,svank, av ryggraden i den nedre delen av ryggen), hyperkyphos (överdriven krökning av bröstryggen, som bildar rundad rygg eller puckelrygg), infektion, tumörer, njursten och annat.

Akut ryggont

Akut ont i ryggen kan uppstå efter rörelser som att ställa sig upp, vända sig eller böja sig framåt. Symtom kan uppstå plötsligt efter en rörelse eller exempelvis efter uppvaknande. De vanligaste symtomen sträcker sig från känslighet för smärta i en viss del av rygg och extremiteter till icke identifierbar, diffus smärta i nedre delen av ryggen och extremiteterna. Smärtan kan, men behöver inte, förvärras av specifika rörelser, som att höja ett ben eller vissa sittande eller stående positioner. Akut ont i ryggen kan åtföljas av smärtor som strålar ut i benen (lumbago). Ryggsmärtor som involverar akut ländryggssmärta uppstår vanligtvis för första gången i åldern från 20 till 40 år. Smärta återkommer hos mer än hälften av befolkningen, och återkommande ont i ryggen är i allmänhet allvarligare än den första smärtan.

Smärta i ländryggen kan vara kopplat till vissa andra problem, så som sömnstörningar: längre tid som behövs för att somna, avbruten sömn, kortare sömntid och försämrad sömnkvalitet.

Kronisk ryggont

Kroniskt ont i ryggen påverkar på flera områden. Det begränsar livet, arbetsprestationen och kan även ha en negativ inverkan på familjelivet och det sociala livet. Personer med kroniskt ont i ryggen löper risk för bland annat depression, ångest, sömnbrist och tablettberoende. Långvarig smärta är psykiskt påfrestande.

EuroPainClinics Sverige kan du kontakta online, hemifrån, när det passar, utan att behöva lägga tid på att resa eller vänta på en mottagning. Utan större väntan, kan du få reda på om EuroPainClinics kan hjälpa dig med smärtlindring. Medan du fortsätter med dina vanliga aktiviteter, ägnar tid åt din familj eller jobb.

Boka in dig via vårt Kontaktformulär