Att förebygga ryggont med ergonomi

Om du tillbringar mycket tid vid datorn är det viktigt att din arbetsplats är ergonomiskt utformad. Ju bättre planerat, desto bekvämare kommer det att vara under din arbetstid. Du kommer att känna mindre trötthet, slappa muskler och ont i ryggen.

Att förebygga ryggont med ergonomi

Ergonomi betyder i korthet hur vi placerar saker runt oss så att det känns bekvämt och att vi inte får hälsoproblem. Oftast ser vi termen i samband med hur våra arbetsplatser ser ut och hur det påverkar oss. Det är särskilt viktigt när mycket arbete utförs med en dator. Stillasittande kontorsarbete ger ibland rygg- och nackont, och ibland också torra ögon till följd av långvarigt fokuserande på datorskärmen.

Förebygga ryggont på jobbet

Långvarigt stillasittande arbete kan leda till problem med ryggraden. Det kan också visa sig i form av andra problem med skelettet, exempelvis  ryggont, diskbråck, karpaltunnelssyndrom, tendinit och ledinflammationer. Andra konsekvenser kan vara övervikt eller hjärt/kärlsjukdomar. Att en persons arbetsplats är ergonomisk är viktigt, med en rätt justerad stol och dator, särskilt om du får ont i ryggen när du sitter och arbetar.

Sitt på rätt sätt vid datorn

Vad är viktigt om du investerar i en kontorsstol?

  • Det viktigaste är att den har ett justerbart ryggstöd i höjd som kan ge stöd åt axlarna och en sits som har rätt form.
  • Stödet i korsryggen ska följa ryggradens naturliga böj.
  • Se till att stolen är i rätt höjd så att fötterna når ner och ryggen är rak och att det inte känns som om stolsitsen trycker in i lårens baksida.
  • Underarmarna bör vila mot stolens armstöd.

Hur ska man placera datorn?

  • Se till att skärmen är i ögonnivå på 50 till 70 centimeters avstånd. Det ser till att ditt huvud och din nacke inte lutas framåt.
  • Dina handleder bör vara i linje med armbågarna när du använder datormusen. Ett ergonomiskt gel-stöd för underarmarna ger också stöd.
  • Det är bra att ha tangentbordet något under skrivbordsytan så handleden är horisontell och i linje med underarmen.

Om du har ont i ryggen sedan lång tid tillbaka kan du kontakta våra specialister och det gäller självklart inte bara om du har ett stillasittande arbete. Vi hjälper dig att hitta var din smärta kommer ifrån och föreslår på den bästa behandlingen för just dig. Ring oss på +46 90 20 20 700 eller fyll i vårt Kontaktformulär.


EuroPainClinics Sverige kan du kontakta online, hemifrån, när det passar, utan att behöva lägga tid på att resa eller vänta på en mottagning. Utan större väntan, kan du få reda på om EuroPainClinics kan hjälpa dig med smärtlindring. Medan du fortsätter med dina vanliga aktiviteter, ägnar tid åt din familj eller jobb.

Boka in dig via vårt Kontaktformulär