Ryggont – 5 myter

Vi tror att bara äldre människor drabbas av ryggont, men så är det inte alls. De flesta människor mellan fyrtio och sextio drabbas någon gång av ont i ryggen, men det är inte heller ovanligt att yngre också drabbas och detta är en anledning till att ryggont så ofta diskuteras. Det viktigt att vara medveten om att olika myter och halvsanningar sprids men som inte hjälper mot ryggont.

5 myter om ryggont

Ligg till sängs om du har ont i ryggen!

EN HALVSANNING. I den inledande akuta fasen av ryggont kan det vara bra att vila för att lindra smärtan och påskynda återhämtningen. Hur som helst varar den akuta fasen bara några dagar, oftast en eller två. Efter det är det en bra idé att din rygg får röra sig. Ett par övningar i några minuter som fokuserar på kroppens core-styrka och fokuserar på de djupt liggande musklerna som stabiliserar kroppen. Genom att stärka dessa muskler kan du få en god och upprätt hållning som minskar problemen med ryggont, nacke, höfter, knän och axlar och du vänjer dig vid träning.

Jag idrottar så jag kan inte få ryggont

FEL. Även med regelbunden träning finns det inga garantier. Smärtan kan vara mindre intensiv och inte komma lika ofta, men om den återkommer ska den inte underskattas. Bara för att du idrottar betyder det inte automatiskt att du har en god hållning. Att ha dålig hållning under lång tid kan orsaka skador på mellankotskivorna och det kan på längre sikt leda till buktande diskar. Det kan i sin tur leda till komplikationer och om de lämnas obehandlade kan det ställa till med besvär i ditt dagliga liv.

Om jag sitter rakt kommer jag inte att få ont i ryggen

EN HALVSANNING. Vi har sedan barnsben fått höra att vi inte ska sjunka ihop när vi sitter på en stol. Att sitta rakt och länge kommer inte att göra din rygg gott. Som vanligt gäller “lagom är bäst”. Slappna av och luta ryggen mot ryggstödet då och då, håll fötterna på golvet och ländryggen lätt böjd. Det är bra att ta mikropauser då och då under en dag då du sitter mycket, gärna var 15–30 minut, när du känner att du börjar sjunka ihop. Ställ dig upp, rör dig lite och återgå sedan till ditt arbete. Ta en längre rast flera gånger om dagen, helst med lite fysisk aktivitet eller träning.

Lyft inte tungt, det orsakar ryggont

FEL. Ryggen klarar tunga lyft om du har en god lyftteknik. Det finns till och med studier som visar att ett korrekt genomfört marklyft kan leda till förbättringar om du redan har ont i ryggens nedre del. Tyvärr lyfter många genom att böja sig framåt och överanstränger ryggmusklerna. Då är det bara en tidsfråga innan ryggraden eller ryggmusklerna skadas. Du måste börja lyfta när du sitter på huk, inte för djupt, ta tag med bägge händerna och använd benmusklerna och skinkorna och ställ dig upprätt genom att använda samma teknik som vid marklyft. Håll ryggen rak och spänn musklerna i hela överkroppen. Samma teknik bör användas av småbarnsföräldrar som lyfter sina barn.

Bara en operation kan ta bort det onda

EN HALVSANNING. Kronisk smärta, det vill säga smärta som håller i sig längre än tre månader, är särskilt besvärlig för människokroppen. Den begränsar dig inte bara rent fysiskt, men den kan också leda till besvär med den mentala hälsan. En operation kan ta bort tryck på nervrötterna och lindra smärtan, särskilt i benen. Ryggkirurgi som utförs för att själva mellankotskivan gör ont och smärtan inte strålar ut från ryggen ger ofta sämre resultat. Konventionell ryggkirurgi är det sista valet och läkaren avgör vilken typ av behandling som är lämplig. Emellertid är det så att den medicinska vetenskapen hela tiden utvecklar nya metoder och därför kan man idag välja minimalinvasiva endoskopiska metoder istället. Dessa metoder innebär mindre risker, färre skador och en betydligt kortare återhämtningstid. Du får en snabb och så skonsam lösning som möjligt på dina besvär, till exempel vid ett diskbråck och radikulärt syndrom, som tar bort smärtan som strålar ut i benen.


Om du har haft ryggont under lång tid och din nuvarande behandling inte har hjälpt och du är beredd att pröva en ny behandling kan du kontakta våra specialister på EuroPainClinics Sverige. Vi hjälper dig att hitta exakt var din smärta kommer ifrån och ser vilka alternativ som passar just dig. Ring oss på 076 264 12 10 eller fyll i vårt kontaktformulär.


EuroPainClinics Sverige kan du kontakta online, hemifrån, när det passar, utan att behöva lägga tid på att resa eller vänta på en mottagning. Utan större väntan, kan du få reda på om EuroPainClinics kan hjälpa dig med smärtlindring. Medan du fortsätter med dina vanliga aktiviteter, ägnar tid åt din familj eller jobb.

Boka in dig via vårt Kontaktformulär