Kommer din ländryggssmärta från SI-leden?

Ungefär 80 procent av vuxna kommer att uppleva smärta i nedre delen av ryggen under sina liv och det är en vanlig orsak till sjukskrivning och arbetsrelaterad funktionsnedsättning. Kommer din ländryggssmärta från SI-leden?

Benen i SI-lederna är ojämna och sitter ihop som pusselbitar. Kanterna håller dem i position. Alla ben i SI-lederna är ihopkopplade av muskler och starka ligament vilket ger stabilitet och möjliggör viss rörelse. Även om den är minimal är denna rörelse nödvändig för att kroppen ska kunna hålla sig upprätt, men även vid barnafödande. Ledbenen är också täckta med ett skyddande lager av brosk. Utrymmena mellan benen i SI-lederna fylls med vätska som ger smörjning.

Behandling SI-leden

Inflammation i en eller båda SI-lederna kallas SI-ledbesvär eller sacroilit. De flesta fall av SI-ledsmärta orsakas främst av en funktionell störning, men flera andra faktorer kan inverka.

SI-ledsmärta kan vara kortvarig när den orsakas av exempelvis graviditet, skada eller belastning. Med kroniska tillstånd, inklusive AS och artros, kan smärtan komma och gå. Men i de flesta fall kan smärtan lindras betydligt med behandling.

Mer i vår artikel SI-leder (sacroiliac leder)

Behandling SI-leder

Om du har haft ont i ryggen under lång tid kan du kontakta specialisterna på EuroPainClinics Sverige. Vi hjälper dig att hitta exakt var smärtan kommer ifrån och vilken behandling som passar just dig. Vi kan även berätta om hur vi behandlar diskbråck. Ring oss på +46 90 20 20 700 eller skicka ett ifyllt kontaktformulär.


EuroPainClinics Sverige kan du kontakta online, hemifrån, när det passar, utan att behöva lägga tid på att resa eller vänta på en mottagning. Utan större väntan, kan du få reda på om EuroPainClinics kan hjälpa dig med smärtlindring. Medan du fortsätter med dina vanliga aktiviteter, ägnar tid åt din familj eller jobb.

Boka in dig via vårt Kontaktformulär