Bästa och sämsta skorna för ryggont

Ryggont kan orsakas av många olika saker, bland annat felaktiga skor. Om du har haft ryggont i mer än en månad, eller om din smärta förvärras med tiden, är det bäst att träffa en läkare. Men om din läkare tror att dina skor kan orsaka din onda rygg, eller om du vill prova några allmänna riktlinjer först, är det värt att fundera på om ditt skoval kan göra att din rygg gör ont.

Läkarna konstaterar att det som fungerar bäst för en person inte nödvändigtvis fungerar lika bra för andra. För vissa personer kan till exempel betydande skillnader i benlängd leda till problem som förvärras av att man bär fel skor.

Men för många människor är det ett steg i rätt riktning att helt enkelt förstå vilken typ av skor som passar bra, har tillräcklig dämpning och ger rätt typ av stöd.

skorna för ryggont

Vad du ska leta efter när du väljer skor

Skor, sneakers och andra typer av skor ska kännas bekväma och inte trycka eller irritera någon del av foten, även när de är nya. När du provar skor måste du ta dig tid att gå runt i dem och uppmärksamma hur de känns. Oavsett hur bra de ser ut, köp inte skor som är för trånga, sitter för lösa, ger dåligt stöd eller är obekväma på något sätt.

För att öka dina chanser att hitta en bekväm passform är här några skoegenskaper att leta efter:

Måttlig klackhöjd

En klack som är lika hög eller lägre än främre delen av skon påverkar hur ditt ben – och i sin tur ditt bäcken – vrids. Detta kommer sedan att påverka din ryggrad och ländrygg och orsaka ryggont.

Det har visat sig att 2-tums klackar minskar trycket på fötterna när du går. Det idealiska intervallet sägs vara mellan 1 och 2 tum. Allt högre än det kommer inte att vara bra för din rygg.

Medan klackhöjd oftare är ett problem när det gäller kvinnors skor gäller konceptet med klackhöjd som en positiv faktor även för män. De flesta herrskor är neutrala i klackhöjd, så att klack och tå är på samma nivå – och att män löper mindre risk för ryggont än kvinnor.

Dämpning och stötdämpning

Förutom klackhöjd är hur bra skons klack absorberar stötar viktigt för hur din rygg kommer att må.

Vissa människor sätter ner hälen hårdare än andra när de går, vilket skickar en stöt uppför benen och mot ryggen. Problemet kan förvärras hos de som bär skor med hård sula. Detsamma gäller för en gummihäl eller kilskor.

Läkarna håller med om att det bästa är en medelväg: en sko som varken är för hård eller för mjuk.

Att välja en sko med dämpning kan ge extra stötdämpning för löpare, och kan därför vara ett bra alternativ för äldre löpare, löpare med en historia av belastningsskador eller löpare som främst springer på hårda underlag som asfalt.

EuroPainClinics Sverige

Om du har haft ont i ryggen under lång tid kan du kontakta specialisterna på EuroPainClinics Sverige. Vi hjälper dig att hitta exakt var smärtan kommer ifrån och vilken behandling som passar just dig. Vi kan även berätta om hur vi behandlar diskbråck. Ring oss på +46 90 20 20 700 eller skicka ett ifyllt kontaktformulär.


EuroPainClinics Sverige kan du kontakta online, hemifrån, när det passar, utan att behöva lägga tid på att resa eller vänta på en mottagning. Utan större väntan, kan du få reda på om EuroPainClinics kan hjälpa dig med smärtlindring. Medan du fortsätter med dina vanliga aktiviteter, ägnar tid åt din familj eller jobb.

Boka in dig via vårt Kontaktformulär