Ischias – Smärta i ischiasnerven

Ischias är ett smärtsamt tillstånd som uppstår när den stora ischiasnerven i kroppen blir klämd eller irriterad. Smärtan strålar från nedre delen av ryggen genom höften och ner i benet. Detta tillstånd kan orsaka smärta, domningar och stickningar i benet, och det kan vara mycket obehagligt. En av de främsta orsakerna till ischias är dålig hållning, många timmars stillasittande och tunga lyft.

Ischias

Ischias och symtom

  • Skarp smärta: Många människor med ischias beskriver en skarp, brännande smärta som strålar från nedre delen av ryggen ner i benet. Smärtan kan vara svår och påverka vardagliga aktiviteter.
  • Domningar och stickningar: Ischias kan också orsaka domningar och stickningar i benet, ofta längs nervens bana. Detta kan göra det svårt att känna beröring eller ha normal känsel i benet.
  • Svaghet: Vissa personer med ischias kan uppleva svaghet i benet, vilket kan påverka deras förmåga att gå eller utföra vardagliga uppgifter.
  • Försämrad rörlighet: lumbago kan begränsa din rörlighet och göra det smärtsamt att böja eller vrida ryggen. Det kan också vara svårt att sitta bekvämt under långa perioder.

Dålig hållning spelar en central roll i utvecklingen av ischias. När du sitter med dålig hållning under långa perioder kan det sätta press på din ryggrad och dess diskar. Detta kan i sin tur orsaka inflammation och klämma på ischiasnerven. Därför är det viktigt att ha en bra hållning när du exempelvis sitter och arbetar vid skrivbordet.

Långa timmar vid skrivbordet kan också leda till ischias. Att sitta stilla under långa perioder innebär att du utsätter din ryggrad och dina muskler för en stor belastning. Detta kan leda till muskelsvaghet och minskad cirkulation i nedre delen av ryggen, vilket ytterligare ökar risken för ischias.

Tunga lyft är en annan vanlig orsak till ischias. När du lyfter tunga föremål utan att använda rätt teknik kan du överbelasta belastning på ryggen och orsaka skada på ischiasnerven. Det är viktigt att använda rätt teknik och, om det är möjligt, använda lyftar eller andra hjälpmedel för att undvika överbelastning.

Förebyggande av ischias

För att förebygga ischias är det viktigt att upprätthålla god hållning, ta regelbundna pauser från sittande arbete för att sträcka ut och stärka ryggmusklerna och undvika tunga lyft. Om du redan upplever symtom på ischias är det viktigt att söka medicinsk hjälp så snart som möjligt för att undersöka och behandla tillståndet. Fysioterapi kan vara en effektiv behandlingsmetod för att lindra smärta och förbättra funktionen vid ischias.

EuroPainClinics Sverige

Är du intresserad av att kunna bli av med dina ryggbesvär med hjälp av interventionella behandlingar? Vill du veta om det passar dig? Du kan antingen boka ett besök på +46 90 20 20 700 eller genom att fylla i vårt Kontaktformulär.


EuroPainClinics Sverige kan du kontakta online, hemifrån, när det passar, utan att behöva lägga tid på att resa eller vänta på en mottagning. Utan större väntan, kan du få reda på om EuroPainClinics kan hjälpa dig med smärtlindring. Medan du fortsätter med dina vanliga aktiviteter, ägnar tid åt din familj eller jobb.

Boka in dig via vårt Kontaktformulär