Ryggont som orsakas av SI-leder

Smärta som kommer från sakroiliakalederna är relativt vanliga och den står för mellan 10 och 25 % av smärta i ländryggen. Smärtan upplevs som begränsande vid dagliga aktiviteter, och särskilt vid rörelse och promenader. En interventionell behandling kan vara en lösning på problemet.

Ryggont som orsakas av SI-leder
Ryggont som orsakas av SI-leder

Vad gör SI-lederna?

Sakroiliakaleden förbinder korsbenet (sacrum) och tarmbenet (ilium). Korsbenet är ett av de ställen som ofta drabbas av olika typer av smärta eftersom det utsätts för stora påfrestningar även under normala aktiviteter. Det finns ett par SI-leder och de sitter på varsin sida om ländryggen, djupt i bäckenet. Lederna sitter fixerade med starka ligament. De omkringliggande ligamenten är en viktig del av ledstrukturen och när människan lärde sig att gå på två ben hamnade SI-lederna i en ovanlig ställning med delningen i en position parallell med gravitationskraften. Deras stabilitet är därför beroende av de omkringliggande ligamentens styrka och det är en av de orsaker som gör att det ofta uppstår problem i detta område.

SI-ledens huvudfunktion är att de ska absorbera stötar mellan överkroppen och bäckenet, inklusive benen. Även om ledrörelserna bara är små är de nödvändiga när vi går, allmänna rörelser och hållning. Om SI-leden inte fungerar som den ska kan smärta uppstå i ländryggen och i benen. Det bör påpekas att symtomen kan vara desamma som för ett diskbråck, så det är viktigt att rätt diagnos ställs.

Vilka är de typiska symtomen för smärta från SI-lederna?

Smärta från SI-lederna känns i höfterna och skinkorna. Patienten lider av en ihållande och dov smärta som till att börja med känns på ena sidan, och senare på bägge sidorna. Smärtan kan sprida sig till höfterna, skinkorna och utsidan av låret och ljumsken. Andra typiska symtom är stelhet och begränsad rörlighet i ländryggen, bäcken, höften och ibland ljumsken. Patienten har problem att gå och kan inte gå i trappor eller böja sig framåt. Det kan kännas som om en låsning eller att någonting går sönder i höften och det är resultatet av ett löst bäcken. När patienten går försöker hen ofta kompensera smärtan genom att överföra vikten till det andra benet och det leder till en vinglig gångstil. Tillståndet kan förvärras under och efter träning, men att det blir värre på morgonen eller efter vila genom stelhet och smärta som blir mildare när man rör sig.

Bli av med SI-ledssmärta med hjälp av interventionella behandlingar

EuroPainClinics Sverige är specialister på interventionell smärtbehandling och det innebär att vi förfogar över en mängd olika minimalinvasiva endoskopiska behandlingar. Ta reda på vilken behandling vi kan erbjuda din SI-led.


Specialister på behandling av ont i ryggensmärta i stora leder och huvudvärk.

Ring oss på 076 264 12 10 eller fyll i vårt kontaktformulär.


EuroPainClinics Sverige kan du kontakta online, hemifrån, när det passar, utan att behöva lägga tid på att resa eller vänta på en mottagning. Utan större väntan, kan du få reda på om EuroPainClinics kan hjälpa dig med smärtlindring. Medan du fortsätter med dina vanliga aktiviteter, ägnar tid åt din familj eller jobb.

Boka in dig via vårt Kontaktformulär