Radiofrekvens för att behandla ont i ryggen

Om du får ont i nedre delen av ryggen till följd av en irriterad nervrot kan radiofrekvens vara en effektiv lindring. Med hjälp av olika typer av katetrar kan läkemedel ges på den punkt där smärtan uppstår.

Radiofrekvensbehandling passar ofta bra vid kronisk ryggsmärta och radikulärt syndrom, särskilt i ländryggen. Denna typ av smärta kan ha flera olika symtom. Det är typiskt att det visar sig som en skarp, dov eller bultande smärta på ena sidan som sprider sig till ett eller flera av de nervknippen som leder till benen. Det kan leda till minskad känsel eller förlust av känsel eller muskelstyrka i en lem eller fingrarna, eller som domningar.

Minimalinvasiva procedurer där radiofrekvensmodulering används görs inom öppenvård med hjälp av röntgen under lokalbedövning och den tar ungefär 30 minuter.

Styrnålen och katetern förs in genom den naturliga öppningen i korsbenet (sacrum)

Radiofrekvens för att behandla ont i ryggen

Med hjälp av röntgen förs en styrnål in genom den naturliga öppningen i korsbenet (hiatus sacralis) där nervroten kommer ut, eller i segmenten i ryggradskanalen.

Radiofrekvens – läkemedlet ges via en kateter till det påverkade området

Läkemedlet ges via en kateter till det påverkade området

En mjuk styrbar kateter med en rörlig spets förs in genom nålen. Katetern kan då föras till det påverkade området, exempelvis en inflammerad ryggradsnerv. Den används för att applicera läkemedel, bryta mindre sammanväxningar och att ställa diagnoser i ryggradskanalen.

Pulsad radiofrekvens används för att utföra en neuromoduleringsbehandling av nervvävnaderna hos patienter med kronisk radikulär ryggsmärta med en styrbar radiofrekvenskateter. Katetern förs in i epiduralrummet genom den nedre öppningen i korsbenet (sacrum). Processen genomförs med ständig röntgenövervakning. Man kan även applicera läkemedel direkt på stället där det gör ont.

Den påverkade nervroten moduleras med en pulsad elektrisk ström

Den påverkade nervroten moduleras med en pulsad elektrisk ström

Den pulsade radiofrekvensbehandlingsmetoden går ut på att svag värme (ca. 42°C) appliceras på nervens smärtpunkt växelvis med en elektrisk ström vid in- eller utgången från nervroten. Värmen och det elektromagnetiska fältet bedövar den irriterade nerven och bryter smärtsignalen eller påverkar hur smärtans intensitet upplevs.

Är du intresserad av att lösa dina ryggproblem med hjälp av interventionella behandlingar? Vill du veta om det passar dig? Du kan antingen boka ett besök på +46 90 20 20 700 eller genom att fylla i vårt Kontaktformulär.


EuroPainClinics Sverige kan du kontakta online, hemifrån, när det passar, utan att behöva lägga tid på att resa eller vänta på en mottagning. Utan större väntan, kan du få reda på om EuroPainClinics kan hjälpa dig med smärtlindring. Medan du fortsätter med dina vanliga aktiviteter, ägnar tid åt din familj eller jobb.

Boka in dig via vårt Kontaktformulär