Vad är interventionell smärtbehandling?

Minmalinvasiva och endoskopiska behandlingar inom ryggsmärtor är avancerade procedurer inom interventionell smärtbehandling. Målet med behandlingarna är att minska smärtan och öka patientens livskvalitet.

För smärtpatienter är det ofta svårt och tidskrävande att hitta lindring. Det är inte ens säkert att det blir någon förbättring och patienter hamnar ofta i en ond cirkel. Det är inte heller ovanligt att fel metoder används.

Patienter kan vara rädda för eller motvilliga inför operationer. Ofta på grund av att det är svårt att förstå informationen. Om fysiska besvär inte behandlas kan det få negativa psykiska följder och patienter kanske inte vill söka vidare behandlingar.

C:\Users\EPC IT\Desktop\EK\SWE PPC

Interventionell smärtbehandling: hur kan man se på kronisk smärta

Interventionell smärtbehandling kan passa den patient som tidigare har provat konventionella behandlingsmetoder utan framgång eller som söker en alternativ behandling Inom interventionell smärtbehandling är man specialiserad på att ställa diagnos och behandla olika smärttillstånd, speciellt kronisk smärta, det vill säga smärta som håller I sig mer än tre månader. Vi använder oss av interventionella tekniker och ett brett spektrum av minimalinvasiva behandlingar såsom:

  • riktade injektioner av läkemedel
  • denervering
  • regenerativa behandlingar
  • titthålsoperationer med endoskop
  • neuromodulering

Målet med interventionella behandlingar är att lindra eller helt ta bort kronisk smärta och att på så sätt förbättra våra patienters livskvalitet.

Noggrann diagnos – grunden för en framgångsrik behandling

Interventionell diagnostik och smärtbehandling är en verktygslåda som används för för att hitta roten till smärtan. Målet är att minska smärtans intensitet. Smärtkällan kan komma ifrån ryggdiskar, nervrötter eller ärrvävnad i leder, ligament och muskler längs ryggraden. Diagnosen ställs oftast genom en riktad blockad med hjälp av lokalbedövning. Smärtkällan kan sedan behandlas med andra interventionella eller endoskopiska tekniker. Det är viktigt att komma ihåg att dessa behandlingar inte passar alla typer av smärttillstånd.

Patientens medverkan

Diagnos och behandling hör nära ihop. I många fall kan en patients smärta reduceras, men det betyder inte att hen är botad. Det är nödvändigt att komma ihåg att det handlar om kroniska degenerativa processer I det muskuloskeletala systemet vilket innebär att sjukgymnastik, regelbunden träning är en del av behandlingen. Om detta inte görs kommer de degenerativa förändringarna att fortskrida och det finns en risk att smärtan återkommer.

Meningen med de interventionella behandlingarna är att förbättra patienternas hälsotillstånd så att de arbeta på att hålla en god hälsa i längden och att hålla ryggsmärtor och dess orsaker under kontroll – I huvudsak genom att lära sig att röra sig på ett bra sätt och att träna. Det bästa är att få professionell hjälp av en sjukgymnast.

Att patienten aktivt samarbetar genom hela processen är nödvändigt för en framgångsrik behandling. Samarbetet kan bestå av att följa läkarens instruktioner angående livsstilsförändringar som att gå ner i vikt, sluta röka och att komma i form.

Är du intresserad av att ta reda om vi kan lösa dina ryggproblem genom interventionella behandlingar? Du kan boka ett besök på +46 90 20 20 700 eller genom att fylla i vårt Kontaktformulär.


EuroPainClinics Sverige kan du kontakta online, hemifrån, när det passar, utan att behöva lägga tid på att resa eller vänta på en mottagning. Utan större väntan, kan du få reda på om EuroPainClinics kan hjälpa dig med smärtlindring. Medan du fortsätter med dina vanliga aktiviteter, ägnar tid åt din familj eller jobb.

Boka in dig via vårt Kontaktformulär