Varför får du ont i ryggen när du sitter?

Har du ett stillasittande arbete och har svårt att röra dig på grund av att du har ont i ryggen? Fundera på hur många timmar du egentligen sitter varje dag. Att sitta i en fellaktig ställning kan orsaka skador på ryggraden och det är en vanlig orsak till diskbråck.

ont i ryggen

Att sitta vid ett skrivbord eller bakom ratten lång tid sliter på våra kroppar. Det ger ofta dålig hållning och det leder till flera allvarliga konsekvenser. Det vanligaste problemet är att det gör ont i ryggen, särskilt i ländryggen eller nacken och i lederna. Att sitta allt för mycket ger dessutom en ökad risk för övervikt, diabetes, försvagade muskler och hjärt- och kärlsjukdomar. Det är därför viktigt att du tar hand om din hälsa och sitter på rätt sätt. 

Tre vanliga misstag

Sitta ihopsjunken 

Detta är ett vanligt sätt att sitta felaktigt och det beror på att bordsytan är för låg och att stolen inte är på rätt avstånd från bordet. Det kan förutom att ge ont i ryggen leda till huvudvärk, ont i axlarna och armarna. När vi sitter ihopsjunkna lutas överkroppen framåt vilket leder till att nacken och huvudet rör sig framåt och då sjunker axlarna ihop, bröstmusklerna och musklerna mellan skulderbladen förkortas. Bröstkorgen trycks ihop och ger tryck på lungorna och de inre organen vilket hindrar andningen och syresättningen av kroppen. När du sitter ihopsjunken bildas tryck på ryggdiskarna som inte får tillräckligt med syre och blod, vilket på längre sikt kan leda till diskbråck.

Sitta snett och luta på ena armbågen

Att sitta så sker mer eller mindre automatiskt när vi försöker slappna av ena sidan av kroppen. Det leder till tryck på armbågen men det slappnar även av de muskler som stabiliserar överkroppen vilket ger tryck på ryggraden och de inre organen. Även ryggdiskarna vilket leder till ett minskat blodflöde och syresättning vilket i förlängningen kan leda till diskbråck. Att sitta snett lutad har också en negativ effekt på hjärtat och magen.

Sitta med benen I kors

Att sitta med benen i kors är en dålig vana som utsätter höfterna för påfrestningar. Höftleden hamnar i fel läge, vilket ändrar bäckenets position medan överkroppen roterar åt andra hållet vilket kan leda till en sned ryggrad. Trycket på ryggdiskarna ökar och det leder till att det gör ont. Att sitta med korsade ben förknippas med försämrad blodcirkulation vilket I sin tur kan ge åderbråck, svullnader och blodproppar. Att sitta med korsade ben under lång tid ökar blodtrycket och det påverkar det kardiovaskulära systemet. Typiskt ger det uttryck stickningar och domningar I benen.

Tips på hur du kan sitta utan att få ont i ryggen

  • Se till att stolen är i rätt höjd så att du kan ha fötterna platta på golvet och knäna i rät vinkel.
  • Vila ryggen mot ryggstödet.
  • Se till att överkroppen är upprätt, huvudet uppåt utan att hakan och axlarna sjunker ner.
  • Sitt inte med benen korsade, det ger risk för blodproppar och skadade höfter.
  • Sitt inte på kanten av stolen.
  • Sitt inte längre än tre timmar i sträck.
  • Om du är tvungen att sitta längre än sex timmar på jobbet är det bra att ta tio minuters rast varannan timme.
  • Varva mellan att sitta och stå så att du kan sträcka på dig.
  • Stretcha regelbundet, till exempel genom att sträcka på armarna och vrida överkroppen åt båda sidor.
  • Sitt på en gymboll, fråga din läkare eller sjukgymnast hur det görs bäst.

Starta din behandling på EuroPainClinics Sverige i tid

När vi sitter påfrestar vi ryggdiskarna hårt. Det kan leda till diskbråck som typiskt leder till smärta i ländryggen som strålar ner i benen. Att ha ont i ryggen begränsar livet.

Om du har haft en sådan typ av smärta i mer än tre månader och löper risk att få problem av att du sitter långa stunder på dagarna är det klokt att träffa en läkare snarast. Ett diskbråck kan konstateras genom magnetröntgen och det är viktigt är det bra att påbörja en behandling så snart som möjligt. Att behandla olika smärttillstånd med hjälp av minimalinvasiva och endoskopiska metoder kan vara en effektiv väg. Ta reda på om denna typ av behandling passar just dig. Du kan antingen boka en tid på +46 90 20 20 700 eller genom att fylla i vårt kontaktformulär.


EuroPainClinics Sverige kan du kontakta online, hemifrån, när det passar, utan att behöva lägga tid på att resa eller vänta på en mottagning. Utan större väntan, kan du få reda på om EuroPainClinics kan hjälpa dig med smärtlindring. Medan du fortsätter med dina vanliga aktiviteter, ägnar tid åt din familj eller jobb.

Boka in dig via vårt Kontaktformulär