Träna för hälsan: välj promenader

Att promenera är det mest naturliga sättet att röra på sig för människan. Det är ett bra sätt att förbättra och uppehålla hälsan. Dessutom finns det flera möjliga fördelar förutom den fysiska träningen. Hållningen förbättras, skelettet stärks tillsammans med lederna och musklerna, immunförsvaret förbättras, hjärt-och kärlsystemets funktioner förbättras förutom att det blir lättare att hålla vikten.

Träna för hälsan: välj promenader

I nutidens stress glömmer vi ofta bort en gammal god promenad. Tyvärr är det så att om vi inte promenerar lite varje dag är kroppen inte i balans och det finns risk att det psykiska måendet försämras. Försök att räkna ut hur lång tid du promenerar varje dag och fundera sedan på hur mycket tid du skulle kunna ägna åt det. Så lite som 30 minuter om dagen räcker för att det ska ha en positiv fysisk effekt. Även om du tränar regelbundet kan inte ett gym eller någon annan träningslokal ersätta promenaden i det långa loppet. Att promenera i naturen är det allra bästa eftersom det också ger en frihetskänsla, har en positiv effekt på humöret och det känns bra att göra något för sig själv.

Stavgång

Stavgång med speciella stavar har stora hälsofördelar. Det aktiverar musklerna i hela kroppen, både i över- och underkroppen och stavarna tar upp det mesta av stötarna. Intensiv stavgång förbättrar fysiken, stärker armarna, förbättrar rörelsekoordinationen, rotationen av axlarna och höfterna. Djupare andning stärker diafragman, som sitter ihop med ländryggens kotor och det hjälper till att göra mellankotskivorna mer rörliga.

Hur behandlar EuroPainClinics Sverige diskbråck?

Nästan alla kan syssla med denna fysiska aktivitet och vi rekommenderar den till våra patienter såväl före som efter ryggradskirurgi. Det ger lindring för ryggen och aktiverar alla muskler. Stavgång passar alla åldrar, men det är särskilt populärt hos äldre som en förebyggande och kompenserande träning.

En annan tänkbar fördel med stavgång är att man gör av med överskottsenergi och det kan i sin tur ge en viktminskning. Det är särskilt viktigt för patienter som har ont i ryggen eller i leder eftersom det lindrar generellt och deras gångstil blir mer symmetrisk.

Stavgång passar inte om patienten har diabetes som inte svarar på behandling och vissa hjärtbesvär. Om du är intresserad av behandlingen men har problem med hälsan ska du alltid tala med din läkare först.

Stavgång
barefoot

Att promenera kräver rätt skor: några tips

När du väljer skor till vilket tillfälle som helst, inte bara till utomhusaktiviteter, är det viktigt att de passar våra fysiska förutsättningar. Kvinnors fötter har mer varierade former än mäns. Du måste också vara uppmärksam på skillnaderna mellan vänster och höger fot och man ska därför prova bägge skorna. De bör vara ungefär en centimeter större än foten. Det är viktigt att skons främre del har tillräckligt med utrymme för att tårna ska kunna röra sig och inte deformeras. Barnskor bör vara ungefär en och en halv centimeter längre än själva foten.

Det är bäst att köpa skor på eftermiddagen eftersom foten är som störst då. Tänk på att det inte är foten som ska anpassas efter skon, utan skon efter foten. Mät fotens storlek när du står upp så att foten är belastad. Förutom att skon ska vara lite för stor måste du undersöka så att skon passar bra över vristen. Det ska inte finnas något tryck och hälen ska inte glida.

Att promenera

Känner du till barfotaskor?

Barfotaskor har på senare tid blivit populära bland dem som försöker att återgå till ett naturligt sätt att röra sig, som till exempel att promenera barfota.

En stor fördel med barfotaskor är att det är som att gå barfota men fötterna är skyddade mot skador och dåligt väder. En annan fördel är att foten har gott om utrymme och kan röra sig på ett naturligt sätt i skon. Tack vare att skon är rymlig framtill är stortån i rätt position och foten kan vila mot den. Den tunna och flexibla sulan låter proprioceptorerna (de receptorer som känner av position och rörelse i varje kroppsdel) i områdena runt leder, senor och muskler att fungera som de ska. Balansen förbättras och musklerna stärks naturligt. Med barfotaskor går du på den främre delen av foten och använder hela fotsulan. Det är viktigt för en god hållning och det kan hjälpa mot ont i ryggen, särskilt i ländryggen.

Hursomhelst är det viktigt att komma ihåg att många hälsobesvär, som ont ryggen eller lederna, eller till och med huvudvärk kan bero på fötterna och skorna. Därför passar inte barfotaskor alla. Rådgör med en expert om de passar just dig. Fördelarna med att promenera i barfotaskor begränsas av vilken yta det handlar om. De flesta av oss går till största delen på platta och hårda ytor och där minskar fördelarna och det finns risk för hälsobesvär. Om du bestämmer dig för att köpa barfotaskor måste du noga överväga vilka vilken modell och vilken typ av terräng du ska använda dem i.   

Om du har haft ont i ryggen under lång tid kan du kontakta specialisterna på EuroPainClinics Sverige. Vi hjälper dig att hitta exakt var smärtan kommer ifrån och vilken behandling som passar just dig. Vi kan även berätta om hur vi behandlar diskbråck. Ring oss på +46 90 20 20 700 eller skicka ett ifyllt kontaktformulär.


EuroPainClinics Sverige kan du kontakta online, hemifrån, när det passar, utan att behöva lägga tid på att resa eller vänta på en mottagning. Utan större väntan, kan du få reda på om EuroPainClinics kan hjälpa dig med smärtlindring. Medan du fortsätter med dina vanliga aktiviteter, ägnar tid åt din familj eller jobb.

Boka in dig via vårt Kontaktformulär