Ryggont kan drabba alla yrkesgrupper

Idag är medellivslängden 80 år. Under den tiden arbetar en människa ungefär 12 år. Vilka risker förknippas med ditt yrkesval och hur kan eventuellt ryggont behandlas? Vad tycker din rygg om den saken?

I alla yrken utsätts ryggraden utsätts hela tiden för påfrestningar. Det spelar ingen roll om det är ett fysiskt arbete eller ett skrivbordsjobb. Väldigt många drabbas av ryggont och statistiskt sett drabbar det runt 80 % någon gång i livet. Alla typer av smärta har en orsak. Akut smärta såsom ischias kan behandlas på ett par dagar. Om smärtan däremot är kronisk och varar längre än tre månader och beror på någon degenerativ ryggsjukdom, olycka, ryggoperation eller för all del ditt arbete är det dags att uppsöka en specialist.

Ryggont

Kroppsarbete

Människor som har kroppsarbeten gör ofta samma rörelser upprepade gånger under längre tid och det orsakar muskeltrötthet, svaghet och muskuloskeletal smärta. Det kan drabba vem som helst under vardagsaktiviteter men det drabbar oftast kroppsarbetare. Om du inte kan lämna din arbetsstationens för en kort stund är det bra om du byter ställning minst var tjugonde minut. Sträck på ryggen, stretcha nacken genom att böja huvudet framåt, slappna av i axlarna genom att rulla dem och skaka dina underarmar.

Speciella stabiliserande övningar kan vara en effektiv lösning. På vår klinik kan du få hjälp med att få rätt diagnos och behandling av smärttillstånd till följd av monotona rörelser. Du får en grundlig analys av av rörelsehindret och ett träningsprogram för träning på egen hand.

Serviceyrken

Tandläkare, vårdarbetare, massörer, bilmekaniker, frisörer och liknande utför sina arbeten i samma kroppsställning under lång tid ofta med böjd nacke, vriden överkropp och böjd rygg. Sådana rörelser belastar ryggen och kan leda till deformerade ryggdiskar, diskbråck, tryck på nervroten som i sin tur kan ge inflammerade nervrötter (radikulit).

Stillasittande arbeten

Vissa människor tillbringar inte timtals med att lyfta och bära tunga saker men arbetet belastar ändå deras ryggar och det bidrar ofta till smärta ländryggen och radikulärt syndrom. Genom att sitta stilla i samma ställning belastas ryggradens diskar. Huvudorsaken till detta är att få människor orkar behålla en korrekt sittställning under längre tid vilket leder tilll att ryggmusklerna försvagas. Du bör därför ta korta pauser från ditt arbete, gärna i kombination med en kort promenad runt kontoret eller någon övning för att låta dina ryggmuskler slappna av, exempelvis genom att sträcka upp armarna och vrida överkroppen.

Fordonsförare

Muskuloskeletal- och ryggspecialister menar att yrkesförare är en högriskgrupp när det handlar om rygg- och nacksmärtor. Det är viktigt att tänka på att ställa in förarsätet i 100° vinkel för att inte glida och att sitta tillräckligt nära så att dina armbågar och knän är lätt böjda.

Småbarnsföräldrar

Även om man inte tror det så lyfter en småbarnsförälder på en dag ungefär lika mycket som en professionell idrottsman. Barnet lyfts i och ur barnstol och –vagn. De delar av ryggen som utsätts mest är nacke och korsrygg. Dessutom utsätts mammans korsrygg för stora påfrestningar under graviditeten eftersom ryggraden då kan böjas alltför mycket. För att lindra ryggsmärtor höfter och korsrygg är det bra att stärka  magmusklerna och att stretcha stela och förkortade ryggmuskler med lämpliga övningar.

Är du intresserad av att bli av med ditt ryggont med hjälp av någon av våra interventionella behandlingar och om det kan passa dig? Du kan antingen boka ett besök på telefon: +46 90 20 20 700 eller genom att fylla i vårt kontaktformulär.


EuroPainClinics Sverige kan du kontakta online, hemifrån, när det passar, utan att behöva lägga tid på att resa eller vänta på en mottagning. Utan större väntan, kan du få reda på om EuroPainClinics kan hjälpa dig med smärtlindring. Medan du fortsätter med dina vanliga aktiviteter, ägnar tid åt din familj eller jobb.

Boka in dig via vårt Kontaktformulär